Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowo-gruszkowy z bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłko kwaśne 1 szt
jabłko winne 2 szt
gruszki 2 szt
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
cukier do smaku
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowo-gruszkowy z bitą śmietaną

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Najlepiej użyć dwóch gatunków jabłek: jedne soczyste i miękkie /szybko puszczą sok i się rozgotują/ i drugie kwaskowe i twarde /których kawałki będą widoczne w deserze/. Do owoców dodajemy cukier według uznania - jeśli owoce są bardzo słodkie możemy cukru wcale nie dodawać. Gotujemy ok. 15 min. aż większość owoców się rozpadnie a masa zacznie gęstnąć. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W tym czasie ubijamy mocno schłodzoną śmietanę. W pucharkach układamy porcję ciepłego musu owocowego a na niego porcję śmietany. Dekorujemy według uznania np. oprószamy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.12.2014 11:36
deser palce, a nawet łyżeczkę, lizać
Motorek 11.11.2014 08:29
pyszny deser
engie23 12.10.2014 10:20
apetycznie wygląda
Czyki 12.10.2014 09:42
Bardzo smaczne :)
Krystyna32 12.10.2014 09:34
apetyczny
pestka 12.10.2014 09:22
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak