Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 0,5 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
czekolada mleczna 10 dag
czekolada gorzka 10 dag
śmietana 30% 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem /0,5 szklanki/ na parze. W osobnym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy czekoladę mleczną i gorzką oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy małymi porcjami masę żółtkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonej masy, delikatnie ale dokładnie mieszamy.Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Po tym czasie ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mus dekorujemy ubitą śmietaną i posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2013 01:07
smaczny deser, zawsze się bałam deserów z surowych jajek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak