Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt z bitą śmietaną i malinami
Kroki postępowania
7 jaj dużych
3/4 szklanki cukru
1 szklanka (z czubkiem) mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy-po każdym żółtku ok. 20 sekund (jeśli ubijamy mikserem, jeśli ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec włączam dopiero górę i dół). Po całkowitym przestudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż aby otrzymać dwie połówki (możemy przygotować je dzień wcześniej).
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 750-800 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno dosładzamy do smaku cukrem i miksujemy.Pod koniec dodajemy mleko. Dodajemy sok z limonki (cytryny)-nie jest on jednak obowiązkowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość miksujemy
Przełożenie :
Biszkopt (ja dodatkowo delikatnie nasączam np. wodą z sokiem z limonki i cukrem)-2/3 bitej śmietany-maliny-drugi biszkopt- pozostała część śmietany-maliny-tężejąca galaretka.