Przepis i sposób przygotowania na: Delicja
kostka margaryny lub masła, budyń waniliowy lub śmietankowy, 1 i 1/2 szklanki mleka, 15 dag cukru pudru, po łyżce spirytusu i soku z cytryny, 15 dag bakalii, galaretka truskawkowa, dowolna polewa.
Ubijamy białka z dodatkiem soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie porcjami dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Gdy ciasto przestygnie przecinamy je na dwa blaty. Gotujemy budyń na mleku (jeżeli jest bez cukru to dodajemy go tak jak pisze na opakowaniu). Ucieramy masło z cukrem pudrem i powoli dodajemy wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy sok z cytryny spirytus. Do galaretki dodajemy 1,5 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeden blat biszkoptu smarujemy kremem. Drugi kładziemy na desce i wykrawamy w nim krążki literatką. Na ciasto posmarowane kremem nakładamy biszkopt z wykrojonymi otworami. Wkładamy do nich bakalie, zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy wykrojonymi krążkami. Ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki.