danie po grecku :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1,2 kg
  • oliwki czarne

    80 gram
  • oregno

    1 pęczek
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • olej

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    12 łyżek
  • cebula

    4 sztuki
  • boczek

    8 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte pomidory podzielić na połówki lub ćwiartki i usunąć środki z pestkami. Oczyszczone cebule pokroić na cząstki, a oliwki przekroić wzdłuż na pół. Opłukane listki oregano i igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pomidory kilka minut, mieszając dodać cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać ocet i dodać oliwki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do pomidorów i od razu podawać z białym pieczywem lub włoskim chlebem ciabatta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 19.05.2011 00:10
Interesujące danie :)
kochanyptysiu 19.02.2011 20:07
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat