Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory
1,2 kg -
oliwki czarne
80 gram -
oregno
1 pęczek -
rozmaryn
4 gałązki -
olej
4 łyżki -
ocet balsamiczny
12 łyżek -
cebula
4 sztuki -
boczek
8 plastry
Przepis i sposób przygotowania danie po grecku :)
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pomidory kilka minut, mieszając dodać cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać ocet i dodać oliwki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do pomidorów i od razu podawać z białym pieczywem lub włoskim chlebem ciabatta.
Komentarze (2)