Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czulent z czerwoną fasolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 40 dkg
wołowina 70 dkg
cebula 6 szt
ząbek czosnku 5 szt
jajko 2 szt
sól do smaku
fasola 30 dkg
smalec 150 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Czulent z czerwoną fasolą

Kroki postępowania

1
Fasolę moczyć całą noc( waga fasoli jest podana przed moczeniem).
Krok 1 - Czulent z czerwoną fasolą foto
2
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na gęsim smalcu. Wołowinę pokroić w drobną kostkę lub zmielić przez maszynkę o grubych oczkach( 1,2cm- 1,5cm)- ja pokroiłam- a potem obsmażyć również na gęsim smalcu.
W naczyniu żaroodpornym lub kamionkowym układać warstwami składniki. Najpierw odcedzoną fasolę, na fasoli wołowinę, na mięsie należy rozłożyć cebulę a na cebuli pokrojony grubo czosnek. Każdą warstwę należy osobno, solić, pieprzyć i posypywać delikatnie papryką słodką.
Krok 2 - Czulent z czerwoną fasolą foto
3
Całe danie zasypać wypłukaną grubą kaszą i podlać wodą spod fasoli( ponad poziom kaszy). Rozbełtać dwa jaja i zalać zapiekankę z góry.
Krok 3 - Czulent z czerwoną fasolą foto
4
Naczynie szczelnie zamknąć i piec w niskich temperaturach przez około 3 godziny. Im dłużej tym lepiej.Potrawa nabierze wtedy brązowego koloru. Najlepiej jest najpierw podnieść temperaturę na 20- 30 minut do 220 stopni a potem obniżyć do około 160-170. Podana ilość jest duża- wystarcza dla 5/6 osób.
Krok 4 - Czulent z czerwoną fasolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 03.07.2013 21:46
ciekawy przepis
Joanna23 30.01.2013 10:22
jeszcze takiego nie jadłam
Gracer 29.01.2013 20:07
pycha
Konczi 29.01.2013 18:33
podoba mi się
kasienka23 29.01.2013 17:55
ciekawe danie, nie spotkałam się jeszcze z takim daniem
Monika58 29.01.2013 16:07
wysmienite
Silver Teaspoon 29.01.2013 15:59
smacznie
Adrian3 29.01.2013 15:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak