Czosnkowe klopsiki w śmietanie

Czosnkowe klopsiki w śmietanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • koperek

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    1/3 szklanki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • ząbki czosnku

    3 szt
  • pieczarki

    100 g
  • olej do smażenia

Sos

  • czosnek granulowany

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka (płaska)
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka (płaska)
  • koperek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), bułkę tartą i koperek. Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formować małe pulpeciki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć delikatnie pulpeciki, dołożyć pieczarki. Przykryć i od czasu do czasu przekładać mięso, żeby równo się usmażyło.
W miseczce rozmieszać 100 ml wody z śmietaną, dodać mąki, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Chwilkę poddusić (często mieszać). Ułożyć na talerzu i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
VioletoweKucharzenie
Najlepiej smakują gdy przesiąkną czosnkiem i koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

04.08.2014 21:21
super pomysł na mięsko

Ali

04.08.2014 20:40
Klopsiki - moja miłość! :)

Katarzyna59

04.08.2014 18:38
apetyczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat