Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta czerwona 1 głowka
cebula 4 szt
jabłka 5 szt
sól do smaku

Zalewa

olej rzepakowy 4 łyżki
woda letnia 1,5 l
ocet pół szkl
cukier 6 łyżek
sól 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików

Kroki postępowania

1
Cebule obieram i kroję w pół księżyce, zasypuję solą i odstawiam na jakiś czas aby puściła sok.
Krok 1 - Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików foto
2
Kapustę czerwoną myję, odkrawam głąb i w miarę drobno szatkuje, następnie należy sparzyć wrzątkiem i odcedzam.
Krok 2 - Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików foto
3
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, następnie wlewamy ocet, olej, wsypujemy sól, pieprz, liście, doprowadzamy do wrzenia na kilka minut ,po czym do zalewy przekładamy kapustę, mieszamy i gotujemy kilka minut.
Krok 3 - Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików foto
4
Do kapusty w marynacie dodajemy odciśniętą cebulę i gotujemy wszystko razem jeszcze 5 min.
Krok 4 - Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików foto
5
Do kapusty przekładam starte na tarce jabłka, delikatnie mieszam i przykrywam na jeszcze 10 min. Następnie przekładam gorącą kapustę do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję przez 15 min.
Krok 5 - Czerwona kapusta z jabłkiem do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.10.2014 18:59
bardzo fajny pomysł na zimowe dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak