CZERNINA, CZARNINA , CZARNA POLEWKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka

    2 sztuki
  • udka z kaczki

    2 sztuki
  • żołądki drobiowe

    2 sztuki
  • jabłko kwaśne

    2 sztuki
  • śliwki suszone

    4-6 sztuk
  • włoszczyzna

  • sól

  • cukier

  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szkutki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • śmietana 18 proc

    1 opakowanie
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WYKONANIE:

Do garnka z wodą włączonego na gazie wkładam skrzydełka z kaczki i żołądki, odszumuję, dodaję umytą, zwiazaną sznurkiem włoszczyznę, śliwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Jak warzywa i mięso są ugotowane, myję jabłko, kroję na pół, wyciągam gniazda nasienne i ze skórką wkładam do rosołu. Po ugotowaniu przecedzam rosół aby się pozbyć jabłek. W misce ucierłam mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodję krew z kaczki. Wtedy dodaję 1 szklankę gorącej zupy, starannie mieszam, wlałam powoli mieszaninę z powrotem do garnka, stale mieszając zagotowałam zupę(do wrzenia). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem. Podaję z makaronem domowym.

SMACZNEGO:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 28.11.2015 10:40
przyznam szczerze, że nie miałam odwagi próbować, ale wygląda dość smacznie :)
w mojej kuchni 27.11.2015 16:09
dobre danie obiadowe
mirosława4 27.11.2015 15:23
smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat