Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skrzydełka
2 sztuki -
udka z kaczki
2 sztuki -
żołądki drobiowe
2 sztuki -
jabłko kwaśne
2 sztuki -
śliwki suszone
4-6 sztuk -
włoszczyzna
-
sól
-
cukier
-
ziele angielskie
3 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szkutki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
śmietana 18 proc
1 opakowanie -
mąka tortowa
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
ocet
1 łyżka
Sposób przygotowania
Do garnka z wodą włączonego na gazie wkładam skrzydełka z kaczki i żołądki, odszumuję, dodaję umytą, zwiazaną sznurkiem włoszczyznę, śliwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Jak warzywa i mięso są ugotowane, myję jabłko, kroję na pół, wyciągam gniazda nasienne i ze skórką wkładam do rosołu. Po ugotowaniu przecedzam rosół aby się pozbyć jabłek. W misce ucierłam mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodję krew z kaczki. Wtedy dodaję 1 szklankę gorącej zupy, starannie mieszam, wlałam powoli mieszaninę z powrotem do garnka, stale mieszając zagotowałam zupę(do wrzenia). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem. Podaję z makaronem domowym.
SMACZNEGO:)
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się