Czereśnie marynowane

Czereśnie marynowane

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czereśnie też można tak, czyli zamarynować. W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie, więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • czereśnie

    1 kilogram
  • Pieprz czarny ziarnisty To Naturalne

    6 sztuk
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk
  • kora cynamonu

    1 sztuka
  • skórka z pomarańczy

    2 łyżeczki
  • białe wino wytrawne

    250 mililitr
  • biały ocet winny

    0.25 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.

Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.

Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat