Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie karmelizowane w cukrze
Przetwory z czereśni są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Można je dodać do herbaty, ciasta, deserów a nawet do jogurtu naturalnego i cieszyć się smakiem tych owoców przez cały rok. Sprawdź przepis na czereśnie karmelizowane w cukrze, a z pewnością zostanie z Tobą na dłużej!
Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Smacznego :)
Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.