Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik:

  • ser twarogowy

    70 dag
  • cukier brązowy

    7 łyżek
  • jajka

    4 sztuki
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    250 mililitrów
  • banan

    3 sztuki
  • gruszki

    6 sztuk
  • Biszkopty

    0.5 opakowania
  • cytryna

    1 sztuka
  • czekolada gorzka

    200 gramów

Gruszki wywar:

  • goździki

    3 sztuki
  • cynamon

    2 sztuki
  • kardamon

    3 ziarna
  • woda

    1 litr

Dekoracja:

  • rurki wafelkowe

    1 opakowanie
  • czekolada

    20 gramów
  • daktyle suszone

    10 sztuk
  • mięta

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały sok z cytryny jaki uzyskałam.

Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki.
Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.

Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki i wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem dekoruję rurkami, czekoladą roztopioną, daktylami i miętą.

Ciasto na bazie czekolady gorzkiej, z bananami, gruszkami, z cukrem trzcinowym, budyniem o smaku czekoladowym. Do gotowania gruszek wykorzystałam goździki i cynamon Prymat. A przysłowiową kropkę nad i postawiły daktyle suszone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 27.01.2019 18:58
Pysznie wygląda.
Basiliana 23.01.2019 22:00
Ciekawy pomysł na masę serową. Z dodatkiem bananów i czekolady na pewno jest przepyszna.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:12
Fajny ciekawy sernik,super pomysł z bananami i gruszkami.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat