Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową

Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    150 g
  • cukier kryształ

    150 g
  • masło

    150 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • orzechy laskowe

    40 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • śmietana 30%

    80 ml
  • proszek do pieczenia

    1 ½ łyżeczki
  • jajo (osobno żółtka i białka)

    5 szt.
  • Składniki na masę cytrynową:

  • cukier puder

    100 g
  • śmietana 30%

    500 ml
  • mleko

    50 ml
  • likier cytrynowy

    50 ml
  • cytryna

    1 ½ szt.
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • Składniki dodatkowe:

  • kajmak

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Masło przełożyć do szklanej misy. Dodać cukier kryształ i utrzeć na puszystą masę.
Krok 2 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do utartej masy maślanej.
Krok 3 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Przygotowaną masę połączyć ze śmietaną.
Krok 4 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Orzechy włoskie i laskowe zmielić niemal na proszek. Dodać do ciasta. Wymieszać składniki i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Krok 6 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Ciasto przelać do kwadratowej formy (25 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 35 minut. Po wystudzeniu odciąć nierówny wierzch ciasta, który należy drobno pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na połowę.
Krok 7 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Jeden z blatów ciasta ponownie przełożyć do formy. Posmarować po wierzchu połową kajmaku. Wierzch drugiego blatu ciasta czekoladowo - orzechowego posmarować pozostałym kajmakiem.
Krok 8 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. 50 ml śmietany lekko podgrzać i dodać do niej żelatynę. Podgrzewać do połączenia składników (nie gotować). Lekko przestudzić.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, sok wyciśnięty z cytryn, likier cytrynowy i przestudzoną żelatynę. Połączyć składniki.
Krok 9 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Z masy cytrynowej odłożyć 4 łyżki. Połowę pozostałej masy wyłożyć na blat ciasta przełożony do formy i posmarowany kajmakiem.
Krok 10 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Na masie cytrynowej równomiernie rozsypać pokruszone ciasto czekoladowo - orzechowe.
Krok 11 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Następnie wyłożyć pozostałą masę cytrynową. Przykryć drugim blatem ciasta, układając go kajmakiem do dołu. Lekko docisnąć. Po wierzchu posmarować ciasto pozostawioną masą i posypać posiekanymi orzechami.
Krok 12 - Czekoladowy orzechowiec z kajmakiem i masą cytrynową foto
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lidka19880

14.02.2014 13:18
świetnie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje.musze wypróbować

mirecka12

05.02.2014 09:49
musi być pyszny

Róża1

29.01.2014 18:53
super ciacho !!!!!

maciek7

20.12.2013 13:47
super ciasto

IZABELA29

25.06.2013 16:41
delicje pysznie..

agnieszka214

04.06.2013 19:07
ale pyszne ciasto

Katarzyna/kate1980

04.04.2013 21:18
świetnie się prezentuje

wyattearp

02.04.2013 08:05
super ciasto mniam mniam !!!

wyattearp

01.04.2013 11:20
bardzo fajne ciasto !!

gosia56

01.04.2013 11:07
super takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat