Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

twaróg 1 kg
mięta liście 5 gałązek
żółtko jajek 2 sztuki
cukier brązowy 4 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 625 g
kakao 7,5 łyżki
woda ciepła 1,25 szklanki
olej rzepakowy 2,5 łyżki

śmietanka waniliowa

śmietana 18-procentowa 250 ml
laska wanilii 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką

Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy nożykiem ziarenka. Następnie dodajemy je razem z wydrążoną laską waniliową i cukrem waniliowym do śmietanki. Rondelek stawiamy na bardzo małym gazie i podgrzewamy prze 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną przelewamy przez sitko do dzbanuszka i wstawwiamy do lodówki.
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, po czym formujemy kulę i odstawiamy na bok przykrytą ściereczką.
Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki.
Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było cieniutkie. Na każdy okrąg z ciasta układamy czubatą łyżeczkę twarożku, po czym składamy na pół i dociskamy brzegi. Ja używam do tego ząbków widelca - dzięki temu wiem, że nadzienie nie wypłynie. Gotowe pierogi wkładamy delikatnie do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 11.02.2015 15:07
takich pierożków jeszcze nie jadłam ale wyglądają smakowicie
IwonaKa 11.02.2015 12:22
absolutna nowość,świetny pomysł
joanna43 10.02.2015 18:17
idealne połączenia
tomek18 10.02.2015 17:36
wyglądają mega apetycznie
cukiereczek 10.02.2015 16:52
interesujący przepis
aginaa 10.02.2015 16:38
smaczne na pewno
Agata3 10.02.2015 16:36
znakomite pierogi;)
MałaMi89 10.02.2015 16:30
Jak dla mnie - obłęd :D
nogawkuchni 10.02.2015 16:19
Fantastyczne pierogi,wyglądają przepysznie i z pewnością równie genialnie smakują.
caralajna 10.02.2015 15:53
ciekawy pomysł na pierożki
Ania321 10.02.2015 15:39
Oryginalny przepis :)
mirosława4 10.02.2015 15:11
rewelacyjnie się prezentują i zapewne tak samo smakują
Jadwiga/Jaga85 10.02.2015 15:10
to musi być pyszne!
kanu83 10.02.2015 15:08
Prawdziwa rewelacja
tytka 10.02.2015 15:02
fajne pierogi
agnieszka214 10.02.2015 14:58
w takim połaczeniu smaków nigdy jeszcze nie próbowałam
Adamorek 10.02.2015 14:55
intrygujący kolor
IwonaDD 10.02.2015 14:48
fajna wariacja pierogów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak