Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 sztuk

mąka pszenna 150 gram
cukier 50 gram
kakao 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
śmietana 75 ml
olej 50 ml
miód 2 łyżki

Dodatkowo

gruszka 1-2 sztuki

Porada

Muffiny przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym wnętrzem z kawałkami gruszek oraz aromatem cynamonu. Dodatkowo są mięciutkie i bardzo puszyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, śmietanę, olej oraz miód.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki).
Krok 1 - Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 2 - Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem foto
3
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania.
Krok 3 - Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.10.2017 07:12
wyglądają smakowicie :)
gusia1000 13.10.2017 02:56
Pyszne muffinki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak