Czekoladowe cudo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżek
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • masa

  • cukier

    150 gram
  • kakao

    1,5 łyżki
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • margaryna

    120 gram
  • gorzka czekolada

    250 gram
  • jajko

    6 sztuk
  • spirytus

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wylać na tortownice i upiec.

Masa: Nad parą roztopić 75g cukru, żółtka, śmietanę i kakao - mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary dodać połamaną czekoladę i margarynę mieszać aż wszystko się rozpuści. Dodać spirytus i wymieszać z ubitymi białkami z cukrem. Wylać na biszkopt (do tortownicy) i wstawić do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 19.02.2013 14:36
hmmmm poproszę kawałeczek
David 19.02.2013 13:05
brzmi apetycznie
Renataj 19.02.2013 13:03
W sam raz dla mnie - uzależnionej od czekolady.
SylwiaMagdaSabin 19.02.2013 12:43
super
gosia1988 19.02.2013 11:49
cudnie czekoladowo wygląda i pewnie bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat