Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami

Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    60 g
  • cukier trzcinowy

    drobny 120 g
  • olej z pestek winogron

    1/4 szklanki
  • mąka krupczatka

    150 g
  • kakao

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    1/4 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukinia

    żółta 1 średnia sztuka
  • czekolada

    brownie wg uznania

Owoce

  • maliny świeże

    świeże wg uznania
  • borówka amerykańska

    wg uznania

Posypka

  • biała czekolada

    wg uznania

Ozdoba

  • maliny świeże

    świeże wg uznania
  • borówka amerykańska

    wg uznania
  • mięta

    świeża liście wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Do miski wbić całe jajko, dosypać drobny cukier trzcinowy, dodać chłodne pokrojone na mniejsze części masło i zmiksować. Dolać olej i ponownie zmiksować.
Krok 2 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Do zmiksowanej masy dosypać mąkę krupczatkę, ciemne kakao oraz kawę rozpuszczalną. Za każdym razem miksować na jednolitą masę.
Krok 3 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Dodać śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 4 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Na końcu wsypać proszek do pieczenia.
Krok 5 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Młodą żółta cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Potem odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ciasta. Wymieszać łopatką.
Krok 6 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Czekoladę o smaku brownie pokroić na mniejsze części i dodać do całości, znowu wymieszać.
Krok 7 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać maliny i borówki amerykańskie.
Krok 8 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 9 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Ciasto wyjąć z formy, studzić na kratce. Na ciepłe ciasto zetrzeć białą czekoladę. Ostudzone ciasto przyozdobić owocami i świeżą miętą.
Krok 10 - Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami foto
Smacznego !
Renata9
Ciasto, które jest bardzo mocno czekoladowe. Dodatek świeżych malin, które są lekko kwaskowate świetnie się komponuje ze słodyczą. W smaku wilgotne, idealnie pasuje do popołudniowej kawki, czy też herbatki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martynkacytrynka 29.10.2016 21:09
Meeeegaaaa kocham ciasta czekoladowe
Wiesława1 15.08.2016 19:54
Świetna propozycja
Alex_M 15.08.2016 14:19
pyszne ciacho
halina17 15.08.2016 10:48
Smacznie wygląda.
Futka 15.08.2016 09:48
Świetne i bardzo apetyczne ciasto :)
Krzysztof15 15.08.2016 08:59
bardzo smaczne
Babeczka35 15.08.2016 07:45
Smakowite ciasto.
w mojej kuchni 14.08.2016 22:57
dobre ciasto podano
jagoda5913 14.08.2016 22:27
pięknie wygląda
Mniam 14.08.2016 22:17
Z chęcią bym skosztowała takiego wypieku, bo bardzo lubię ciasta czekoladowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat