Czekoladowe ciasteczka na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gram
  • mąka

    100 gram
  • cukier

    40 gram
  • żółtko jajek

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • chili

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżeczka
  • miód

    2 łyżeczki
  • Polewa:

  • czekolada

    50 gram
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać. Zwinąć w wałek i pokroić na małe porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej pergaminem i nieznacznie spłaszczyć. Piecz 8 - 10 minut, w 180 st C, wyjąc z piekarnika, ostudzić. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Smarować polewą wystudzone ciastka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babi17 03.01.2013 13:55
pyszne
Gosia20 13.08.2012 15:12
super
Jodaj 18.07.2012 09:24
pyszniutkie te ciacha , takich nie jadłam :)
Madziela 11.07.2012 21:22
fajne ciacha :)
Kas2 30.05.2012 23:19
ciekawe połączenie. nie wątpię, że ciasto jest wyborne
Barbara/zuza22_85 02.03.2012 21:49
super
Ewelina38 20.11.2011 14:13
świetne, bardzo lubię cynamonowe słodkości :)
piotereq 12.11.2011 11:20
fajne
piotereq 12.11.2011 11:20
fajne
AGNIESZKA144 06.11.2011 19:34
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat