Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladki z polewą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
woda 4 łyżki
mleko w proszku 1 szklanka
biała czekolada 1 tabliczka
wiórki kokosowe 3 łyżki
herbatniki czekoladowe 6 kruche

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladki z polewą

Kroki postępowania

1
Do garnka wrzucić palmę, wsypać cukier i kakao, wlać wodę.
Krok 1 - Czekoladki z polewą foto
2
Wszystko podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż palma i cukier się rozpuszczą i wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić.
Krok 2 - Czekoladki z polewą foto
3
Z czekoladowej masy odlać pół szklanki. Do reszty wsypać mleko w proszku.
Krok 3 - Czekoladki z polewą foto
4
Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Czekoladki z polewą foto
5
Ciastka rozkruszyć, dodać do masy, wymieszać.
Krok 5 - Czekoladki z polewą foto
6
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i posiekać.
Krok 6 - Czekoladki z polewą foto
7
Dodać ją do czekoladowej masy i wymieszać.
Krok 7 - Czekoladki z polewą foto
8
Małą foremkę (użyłam keksówki) wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
Krok 8 - Czekoladki z polewą foto
9
Na wierzch wylać pozostawioną płynną masę czekoladową.
Krok 9 - Czekoladki z polewą foto
10
Posypać ją wiórkami kokosowymi.
Krok 10 - Czekoladki z polewą foto
11
Masę czekoladową mocno schłodzić w lodówce. Jak masa zastygnie, wyjąć ją z foremki i pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Krok 11 - Czekoladki z polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.12.2013 21:25
Ależ pyszności. Coś dla mnie.
jozefinach 20.08.2012 09:22
Mniam, mniam.
Beatris 14.08.2012 20:33
Proszę bardzo, częstuj się wirtualnie.
elficzna 14.08.2012 17:23
Można się poczęstować? :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak