Czekoladki z polewą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • palma

    1/2 kostki
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    4 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • mleko w proszku

    1 szklanka
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    6 kruche
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladki z polewą foto
Do garnka wrzucić palmę, wsypać cukier i kakao, wlać wodę.
Krok 2 - Czekoladki z polewą foto
Wszystko podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż palma i cukier się rozpuszczą i wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić.
Krok 3 - Czekoladki z polewą foto
Z czekoladowej masy odlać pół szklanki. Do reszty wsypać mleko w proszku.
Krok 4 - Czekoladki z polewą foto
Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Czekoladki z polewą foto
Ciastka rozkruszyć, dodać do masy, wymieszać.
Krok 6 - Czekoladki z polewą foto
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i posiekać.
Krok 7 - Czekoladki z polewą foto
Dodać ją do czekoladowej masy i wymieszać.
Krok 8 - Czekoladki z polewą foto
Małą foremkę (użyłam keksówki) wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
Krok 9 - Czekoladki z polewą foto
Na wierzch wylać pozostawioną płynną masę czekoladową.
Krok 10 - Czekoladki z polewą foto
Posypać ją wiórkami kokosowymi.
Krok 11 - Czekoladki z polewą foto
Masę czekoladową mocno schłodzić w lodówce. Jak masa zastygnie, wyjąć ją z foremki i pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 22.12.2013 21:25
Ależ pyszności. Coś dla mnie.
jozefinach 20.08.2012 09:22
Mniam, mniam.
Beatris 14.08.2012 20:33
Proszę bardzo, częstuj się wirtualnie.
elficzna 14.08.2012 17:23
Można się poczęstować? :) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat