Czekolada z chilli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w proszku

    400 g
  • cukier

    2 szkl
  • cukier waniliowy

    1
  • chili

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    1/2 szkl
  • masło

    1
  • kakao

    1/2 szkl
  • orzechy włoskie

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i cukier waniliowy.Gotujemy na małym ogniu , aż cukier się rozpuści . Ostrożnie dolewamy wody. Dodajemy obrane orzechy , gotujemy 3-4 minuty.Wsypujemy kakao , gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy sól i chilli.Zestawiamy z ognia , wsypujemy mleko w proszku , energicznie mieszamy , żeby nie było grudek.Masę wylewamy do naczynia szklanego , wyłożonego pergaminem.Odstawiamy czekoladę do zastygnięcia na kilka godzin.
Smaczna_B
Najlepiej smakuje na drugi dzień , jest wtedy krucha i dobrze zastygnięta.Jeśli lubimy ostrzejsze smaki , dodajmy więcej chilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wirtualnykucharz 06.05.2015 18:54
O KURCZE ...PYSZM\NIE WYGLĄDA , A JA JESTEM ŁASUCHEM
Internetowa Kuchnia 30.04.2015 20:51
mmm pychota
Zdzisław 30.04.2015 11:48
takie słodkości bardzo lubię
wwwiolka 30.04.2015 09:10
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 29.04.2015 22:58
jestem na tak :)
Dawid97 29.04.2015 22:07
fajny pomysł
IKrakowianka 29.04.2015 19:44
to coś dla mnie :)
Aleksandra/Olcia 29.04.2015 19:17
domowa czekolada-mniam ,a jaka apetyczna
mirosława4 29.04.2015 18:45
domowa najlepsza !
justynkag 29.04.2015 18:28
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat