Przepis i sposób przygotowania na: Czarny makaron bigoli amatriciana / Bigoli neri all`amatriciana
Do robota kuchennego montujemy mieszadło do wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, atrament z kałamarnicy i sól. Wyrabiamy ciasto (prędkość mieszania w pozycji - 1). Następnie na gniazdo wolnych obrotów zakładamy przystawkę do makaronu z tarczą do bigoli. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon. Dodajemy dużą ilość pieprzu i sól do smaku, całość mieszamy. Następnie podlewamy białym winem i redukujemy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię i niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok. 8 minut.
Makaron bigoli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino.
Podajemy w głębokich talerzach, udekorowany listkiem bazylii.