Czarny makaron bigoli amatriciana / Bigoli neri all`amatriciana

Czarny makaron bigoli amatriciana / Bigoli neri all`amatriciana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pomidorki cherry

    28
  • bekon

    120 g
  • ser

    60 g pecorino
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia

    10 listków
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Ciasto

  • mąka semolino

    400 g
  • atrament z kałamaricy

    40 g
  • jajka

    4
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego montujemy mieszadło do wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, atrament z kałamarnicy i sól. Wyrabiamy ciasto (prędkość mieszania w pozycji - 1). Następnie na gniazdo wolnych obrotów zakładamy przystawkę do makaronu z tarczą do bigoli. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon. Dodajemy dużą ilość pieprzu i sól do smaku, całość mieszamy. Następnie podlewamy białym winem i redukujemy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię i niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok. 8 minut.
Makaron bigoli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino.
Podajemy w głębokich talerzach, udekorowany listkiem bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BOSS75

20.02.2017 22:31
widok slaby ale pewnie zdrowe danie

iziona

02.04.2016 19:36
Pewnie pyszny, ale mało apetyczny widok jak dla mnie

ada.la

02.04.2016 14:21
ciekawe danie

tobi1989

02.04.2016 10:30
Oryginalnie :)

Łukasz15

01.04.2016 23:05
Ciekawy przepis

jasiek

01.04.2016 18:58
ciekawie to wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat