Przepis i sposób przygotowania na: Czarny chleb z kawą
50 g czerstwego chleba żytniego - dałam tatterowca
20 g mielonej kawy
10 g oleju roślinnego
180 g gorącej wody
Ciasto właściwe:
120 g mąki żytniej jasnej
180 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.
Chleb, kawę, olej zalewamy gorącą wodą a gdy ostygnie przykrywamy. Odstawiamy razem zaczynem na 12-16 godzin.
Następnego dnia łączymy zaczyn z namoczonym chlebem z kawą.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrabiamy łyżką lub mikserem na 1 prędkości 3 minuty i tyle samo na 2 prędkości. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut - mój chlebek wyrastał 70 minut.
Formujemy bochenek - chleb bardzo klei się do rąk więc dobrze je omączcie.
Przekładamay do koszyka i ponownie odstawiamy do wyrastania na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 230\'C przekładamy chleb nacinając go lub nie.
Pieczemy chleb 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210\'C i dopiekamy 30-40 minut.