Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1/2
  • cukier

    750 g
  • śmietana

    1 łyżka
  • miód

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1
  • kulki ptysiowe

    200 g
  • rodzynki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Margarynę , cukier , c. wanilinowy rozpuszczamy w rondelku .
Krok 2 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Wszystko doprowadzamy do wrzenia . Przykręcamy nieco gaz i dodajemy śmietanę oraz miód , mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 3 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Dodajemy pokrojone orzechy oraz oplukane rodzynki .
Krok 4 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Do ugotowanej masy wrzucamy kulki ptysiowe , wszystko razem dokładnie mieszamy .
Krok 5 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Ja użylam szynkowara .włożyłam woreczek i przełożyłam masę , zamknęlam szynkowar i wstawiłam na noc do lodówki .Równie dobrze , gdy nie mamy szynkowara , mozemy masę przełożyć do małej foremki na ciasto .
Krok 6 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
Czak-czak wyjmujemy z szynkowara i kroimy na kawałki .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martyna94 14.10.2013 19:08
ooo , jakie fajne
Kuchenka 10.10.2013 10:10
fajny pomysł:)
Stenka 09.10.2013 08:36
ciekawy przepis
Czarnula87 08.10.2013 20:33
ciekawe :)
nutellla 08.10.2013 18:51
ciekawe :)
cukiereczek 08.10.2013 18:32
bardzo pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat