Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

margaryna 1/2
cukier 750 g
śmietana 1 łyżka
miód 3 łyżki
cukier wanilinowy 1
kulki ptysiowe 200 g
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego

Kroki postępowania

1
Margarynę , cukier , c. wanilinowy rozpuszczamy w rondelku .
Krok 1 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
2
Wszystko doprowadzamy do wrzenia . Przykręcamy nieco gaz i dodajemy śmietanę oraz miód , mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 2 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
3
Dodajemy pokrojone orzechy oraz oplukane rodzynki .
Krok 3 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
4
Do ugotowanej masy wrzucamy kulki ptysiowe , wszystko razem dokładnie mieszamy .
Krok 4 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
5
Ja użylam szynkowara .włożyłam woreczek i przełożyłam masę , zamknęlam szynkowar i wstawiłam na noc do lodówki .Równie dobrze , gdy nie mamy szynkowara , mozemy masę przełożyć do małej foremki na ciasto .
Krok 5 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto
6
Czak-czak wyjmujemy z szynkowara i kroimy na kawałki .
Krok 6 - Czak-czak -krajanka z groszku ptysiowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 14.10.2013 19:08
ooo , jakie fajne
Kuchenka 10.10.2013 10:10
fajny pomysł:)
Stenka 09.10.2013 08:36
ciekawy przepis
Czarnula87 08.10.2013 20:33
ciekawe :)
nutellla 08.10.2013 18:51
ciekawe :)
cukiereczek 08.10.2013 18:32
bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak