Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 sztuki
  • sok z dwóch cytryn

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • chilli w płatkach

    1 łyżeczka
  • sos rybny

    1 łyżeczka
  • sos ostrygowy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulgur

    200 g
  • rodzynki

    85 g
  • bulion drobiowy

    400 ml
  • pietruszka naciowa

    1 pęczek
  • ciecierzyca

    400 gotowana
  • oliwki

    85 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

1. Piersi nacinamy nożem i rozkładamy - powinny przypominać otwartą książkę. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, sos rybny, sos ostrygowy i chilli. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2. Bulgur wsypujemy do rondla z grubym dnem, mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez dwie minuty, zestawiamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W międzyczasie bulgur mieszamy z pokrojonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
4. Bulgur dzielimy na porcję, na każdej porcji układamy po kawałku kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

borgia 29.11.2013 15:01
;) Nie mam nic przeciwko takim połączeniom, chociaż odpisując przepis, śmiałam się do Męża, że jakie wielkie szczęście, że na Cyprze kupiłam sobie ten azjatycki sos ostrygowy... Stamtąd go przydźwigałam. Z cieciorką będzie problem. Użyłam oczywiście z puchy, ale brązowej nie widziałam do tej pory.
emeslive 29.11.2013 14:00
Tak mi się jeszcze przypomniało odnośnie ciecierzycy - wprawdzie w przepisie na ten temat nic nie ma, ale polecam ciecierzycę brązową (taką jak na zdjęciu). Zwykła z puszki też jest smaczna, ale brązowa ma taką łupinę, która nadaje jej dość charakterystyczny lekko ziemisty posmak. No i teraz widzę, że takie pomieszanie z poplątaniem się z tego zrobiło - azjatyckie sosy, bliskowschodnia kasza, typowo hinduska brązowa ciecierzyca...
borgia 29.11.2013 10:14
To w takim razie już niedługo wersja wzbogacona - gdy będzie powtórka. Bo pinię mam, o co wcale łatwo u nas nie jest :).
emeslive 29.11.2013 09:39
@borgia Cieszę się bardzo, że Wam smakowało. Ja się tych rodzinek na początku trochę bałem, ale ciekawość była silniejsza. Wyszło na dobre, i potrawie, i mnie ;-). A ostatnio dodałem do tego bulguru kilka podprażonych orzeszków piniowych i... zrobiło się jeszcze trochę lepsze.
borgia 24.11.2013 18:40
Trochę mi zeszło, ale zrobiłam. Niezwykle prosty w wykonaniu bulgur (co mnie cieszy), a efekt fantastyczny. Rodzynki dały mu to, co niezwykle lubię - odrobinę rozkosznej słodyczy. Kurczaka zrobiłam sobie (nam) na patelni grillowej, a jego lekka ostrość jest doskonałym uzupełnieniem całości. Super danie - gorąco je polecam. I bardzo dziękuję :). Niedługo na moim blogu będzie widoczne moje zdjęcie. Ale nie wiem kiedy... Z pozdrowieniami mocno najedzona...
ALAGOR 08.11.2012 11:10
wspaniale wygląda ;)
Motorek 11.10.2012 23:41
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat