Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
szklanka -
galaretka cytrynowa
-
Kwas cytrynowy Prymat
-
olejek cytrynowy
-
starta skórka z dwóch cytryn
-
sok z dwóch cytryn
-
cukinia
1.5 kg
Przepis i sposób przygotowania Cytrynowy dżem z cukinii
Wykonanie
Obrane i wypestkowane cukinie ścieramy na drobnej tarce, przekładamy papkę do garnka i dusimy ją na małym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu. Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem będzie dusił się jeszcze około 30 minut przy asyście naszego częstego mieszania. Następnie dodajemy wedle uznania olejek i łączymy go z masą. Gorący dżem wlewamy do przygotowanych, czyli wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem. Potem otwieramy słoiczki i delektujemy się niebanalnym smakiem cytrynowego dżemu z cukinii, stosując jako dodatek do naleśników, a nawet do pieczeni. Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie.
Komentarze (2)