Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
margaryna 35 dag
cukier 35 da
jaja 6 szt
sok z cytryny 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
Krem:
mleko 1/2 l
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1i 1/2 lyżki
mąka ziemniaczna 1i 1/2 łyżki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe ciasto

Ciasto : Margarynę roztopić , białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka i zimną margarynę , mąkę z proszkiem i sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać . Piec w temp : 180 C około 30 minut . Przekroić na 2 części Masa : Z 1/2 mleka odlać szklankę a resztę zagotować . Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę .Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z mlekiem w szklance i wlać do gorącej masy . Masę zagotować i gorącą przełożyć placki . Wierzch posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 15.11.2012 19:57
pycha
Wafelek2601 10.09.2012 16:24
Smaczne
edi 26.08.2012 16:36
super
Agnieszka91 23.08.2012 14:16
smaczne i szybkie
V_kuchareczka 23.08.2012 10:20
bardzo apetycznie wygląda
Laila2786 23.08.2012 09:14
wygląda super
Pietruszka 23.08.2012 09:00
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak