Cytrynowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • margaryna

    35 dag
  • cukier

    35 da
  • jaja

    6 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Krem:

  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1i 1/2 lyżki
  • mąka ziemniaczna

    1i 1/2 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto : Margarynę roztopić , białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka i zimną margarynę , mąkę z proszkiem i sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać . Piec w temp : 180 C około 30 minut . Przekroić na 2 części Masa : Z 1/2 mleka odlać szklankę a resztę zagotować . Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę .Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z mlekiem w szklance i wlać do gorącej masy . Masę zagotować i gorącą przełożyć placki . Wierzch posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pycia9 15.11.2012 19:57
pycha
Wafelek2601 10.09.2012 16:24
Smaczne
edi 26.08.2012 16:36
super
Agnieszka91 23.08.2012 14:16
smaczne i szybkie
V_kuchareczka 23.08.2012 10:20
bardzo apetycznie wygląda
Laila2786 23.08.2012 09:14
wygląda super
Pietruszka 23.08.2012 09:00
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat