Cynamonowe ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2.3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • margaryna

    3/4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • DODATKOWO:

  • cukier

  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem do którego dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz 1 szczyptę, przy pomocy łyżki wymieszać ciasto ( wydaje się luźne, ale tak ma).
W miseczce wymieszać około 1/2 szklanki cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
Suchymi dłońmi brać niewielką ilość ciasta i uformować kuleczkę mniejszą od orzecha włoskiego, następnie obtoczyć ją w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Pomimo tego, ze ciasto jest luźne bardzo dobrze się formuje.
Piec w temp. 180 st około 20 min, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki i wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 06.03.2013 15:44
pięknie podane, a ciasteczka lubię z cynamonem :)
Magda24 06.03.2013 15:35
artystycznie podane wykwintne ciasteczka :)
Beatris 06.03.2013 12:22
Oj tak, zdjęcie prześliczne. A ciasteczka chętnie bym zjadła.
Rafał10 06.03.2013 08:45
Piękne zdjęcia i bardzo smaczne ciasteczka :)
Pyszota 06.03.2013 08:43
bardzo smaczne i ciekawe ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat