Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła z chrzanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
chrzan świeży 2 szt
ocet 4 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem

Buraki umyć i ugotować wraz z octem.
Miękkie wyciągnąć z wody i wystudzić.
Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Odstawić na ok. 2 godziny i w tym czasie odlewać powstający sok.
Chrzan umyć, obrać i również zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Dodać do naszych startych buraczków i dokładnie wymieszać.
Jeżeli chcemy mocniejszą ćwikłę, wówczas należy dodać więcej chrzanu.
Na końcu dodać cukier i sól - według uznania.
Ćwikłę z chrzanem nakładać do słoików i zakręcić.
Odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby smaki przegryzły się.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 10.03.2014 10:51
takie lubię najbardziej
bogusia19 28.04.2013 13:26
podobnie robię
dodi 28.04.2013 12:30
uwielbiam domową ćwikłę
Megg 28.04.2013 12:21
tradycyjna ćwikła jest najlepsza :)
ZielonyPokoik 28.04.2013 11:43
Pychota !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak