Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • jogurt grecki

    1 łyżka
  • ketchup

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, musztardę, oliwę, jogurt, miód, ketchup i majeranek, wymieszać.
Krok 2 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia mięso polać sosem i bez przykrycia ponownie włożyć do piekarnika. Piec do czasu gdy mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat