Curry pukka z ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    5 sztuk
  • ciecierzyca ugotowana

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1/2 sztuki
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • wrzątek

    2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do malaksera wrzucamy 1/2 cebuli, 1/2 żółtej papryki, czosnek, kostkę rosołową, miód, kurkumę, curry, imbir, chili i rozdrabniamy na pastę.

W międzyczasie pałki z kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na rumiano, zdejmujemy z patelni.

Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojoną w paski pozostałą paprykę.

Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i podsmażamy całość, aż lekko zgęstnieje.

Całość zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, mieszamy, a potem wrzucamy podsmażonego kurczaka i dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.

Pod koniec sos przyprawiamy do smaku solą.
jola91
Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat