Cukiniowy makaron z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki duże
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ser gorgonzola

    50 g
  • cukinia

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    5 surowy
  • cebula dymka

    1 sztuka duża
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinia powinna być niezbyt duża, ale długa. Umyłam ją i odcięłam końcówki. Przy pomocy specjalnej obieraczki z dodatkowymi ząbkami ścinałam cienkie paseczki wzdłuż, obracając warzywo - został sam miękkawy środek. Paseczków było objętościowo ok. 3 - 4 szklanek.

Boczek pokroiłam na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam boczek i smażyłam aż ładnie się zrumienił. Dorzuciłam pokrojoną dość grubo dymkę i posiekany czosnek, wymieszałam. Po chwili dodałam cukiniowe nitki. Oprószyłam całość pieprzem ziołowym i chlupnęłam nieco wina prosto z butelki. Smażyłam na ostrym ogniu zaledwie kilka chwil bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Dorzuciłam pokrojony w kosteczkę ser i smażyłam jeszcze tylko tyle żeby się rozpuścił pod wpływem temperatury i w połączeniu z winem stworzył pyszny sos. Nie dodawałam soli bo ser i boczek nadały potrawie wystarczająco dużo słoności.

Wyłożyłam na talerze i posypałam posiekanym szczypiorem. To niesamowite jak sposób pokrojenia składników, czy choćby jednego z nich, wpływa na smak dania. Ta niby zwykła cukinia z boczkiem smakowała i wyglądała całkiem wykwintnie :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 28.06.2017 08:57
lubimy taki makaron
lena57 16.11.2013 09:51
pychotka...
SmacznaPyza 27.07.2013 21:38
ciekawa jestem czy już próbowałeś :)
andrzej10 28.09.2012 15:26
warte wypróbowania
Anna133 14.09.2012 07:46
cudowne jedzonko
artur7 09.09.2012 15:01
lubię taki
czarnyaniol1990 05.09.2012 18:50
ciekawy pomysł na wukorzystanie cukini :)
Katarzyna/kate1980 01.09.2012 23:04
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat