Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowy makaron z boczkiem
Boczek pokroiłam na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam boczek i smażyłam aż ładnie się zrumienił. Dorzuciłam pokrojoną dość grubo dymkę i posiekany czosnek, wymieszałam. Po chwili dodałam cukiniowe nitki. Oprószyłam całość pieprzem ziołowym i chlupnęłam nieco wina prosto z butelki. Smażyłam na ostrym ogniu zaledwie kilka chwil bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Dorzuciłam pokrojony w kosteczkę ser i smażyłam jeszcze tylko tyle żeby się rozpuścił pod wpływem temperatury i w połączeniu z winem stworzył pyszny sos. Nie dodawałam soli bo ser i boczek nadały potrawie wystarczająco dużo słoności.
Wyłożyłam na talerze i posypałam posiekanym szczypiorem. To niesamowite jak sposób pokrojenia składników, czy choćby jednego z nich, wpływa na smak dania. Ta niby zwykła cukinia z boczkiem smakowała i wyglądała całkiem wykwintnie :-)