Cukiniowe racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • płatki owsiane

    3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe

    3/4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • kisiek truskawkowy gorący kube

    1 sztuka
  • morele bez skórki

    30 dag
  • cukier puder

    do posypania
  • cukinia

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie obieramy i wydrążamy nasienniki, ścieramy na sitko 1/2 cukinii na drobnej tarce, drugą połowę na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski (miałam po odciśnięciu soku 3 szklanki startej cukinii ). Płatki przyrumienić na suchej patelni i dodać do cukinii razem z mąką , cukrem, proszkiem, jajkami i wiórkami kokosowymi wymieszać (ma powstać gęste ciasto), patelnię smarujemy tylko delikatnie olejem i na gorącą kładziemy małe porcje ciasta (moje miały 1cm grubości) smażymy na zloty kolor na niewielkim ogniu.gotowe posypać cukrem pudrem i podać z kisielkiem . Kisiel Morele obrać i wyciągnąć pestki,zagotować 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru do gotującej się wody dodać morele i zagotować,na koniec wsypać gorący kubek (dla kontrastu czerwony ) i zamieszać do zgęstnienia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jogobella23 17.04.2012 20:58
pycha
MAŁGORZATA108 22.05.2011 10:40
Naprawdę ciekawy pomysł.
ewasylwia 21.05.2011 10:41
pyszniutkie
Małgorzata113 21.05.2011 09:05
świetny przepis
suzana 21.05.2011 09:05
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat