Przepis i sposób przygotowania na: cukinia i młode ziemniaki z pieca
Ziemniaki dokładnie umyłam i osuszyłam i pokroiłam w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanej oliwą i posypanym rozmarynem i tymiankiem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Następnie przygotowałam cukinię, Pocięłam w ósemki, posmarowałam oliwą, posypałam tymiankiem i rozmarynem i ułożyłam na raszkach.
Po 15 minutach odwróciłam ziemniaki na drugą stronę. Po 20 minutach wstawiłam cukinię i ustawiłam piekarnik na 220 stopni i górną grzałkę. Ziemniaki przykryłam żeby nie nakapał do nich sok z cukinii. Cukinię piekłam 10 minut a ziemniaki 30. To czy ziemniaki będą gotowe po tym czasie zależy od ich wielkości, dlatego pokroiłam je w ćwiartki nie połówki żeby za długo nie czekać.
Całość po ułożeniu na talerzu posypałam solą i pieprzem, ozdobiłam ziołami. Dla kontrastu dobrze wygląda podana z czerwonym pomidorem.