Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
dowolna ilość -
ziemniaki młode
dowolna ilość -
rozmaryn
gałązka -
czosnek
1 ząbek -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
tymianek
1 (posiekany) -
oliwa
kilka łyżeczek
Przepis i sposób przygotowania cukinia i młode ziemniaki z pieca
Ziemniaki dokładnie umyłam i osuszyłam i pokroiłam w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanej oliwą i posypanym rozmarynem i tymiankiem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Następnie przygotowałam cukinię, Pocięłam w ósemki, posmarowałam oliwą, posypałam tymiankiem i rozmarynem i ułożyłam na raszkach.
Po 15 minutach odwróciłam ziemniaki na drugą stronę. Po 20 minutach wstawiłam cukinię i ustawiłam piekarnik na 220 stopni i górną grzałkę. Ziemniaki przykryłam żeby nie nakapał do nich sok z cukinii. Cukinię piekłam 10 minut a ziemniaki 30. To czy ziemniaki będą gotowe po tym czasie zależy od ich wielkości, dlatego pokroiłam je w ćwiartki nie połówki żeby za długo nie czekać.
Całość po ułożeniu na talerzu posypałam solą i pieprzem, ozdobiłam ziołami. Dla kontrastu dobrze wygląda podana z czerwonym pomidorem.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)