Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam cukinię faszerowaną porem, z kaszą jaglaną i usmażoną szynką wieprzową. Całość zapiekłam w piekarniku.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • cukinie małe

    3 szt.
  • por (biała część)

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    4 szt.

Pozostałe składniki:

  • kasza jaglana

    10 dag
  • szynka wieprzowa

    25 dag
  • olej rzepakowy

    6 dużych łyż.

Przyprawy:

  • przyprawa do gulaszu

    1 duża łyż.
  • sól

    3 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:

Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Por opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 3 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, przyprawę do mięs i obsmażyć. Do mięsa dodać por, czosnek, razem jeszcze chwilę smażyć i ostudzić.

Przygotowanie farszu:

Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto

Cukinie opłukać, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.

Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć nasiona i miąższ, pokroić w kostkę.

Krok 3 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Kaszę jaglaną gotować 15 minut w osolonym wrzątku, wyjąć i ostudzić. Do kaszy dodać mięso z porem i czosnkiem, paprykę, miąższ cukinii, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie cukinii:

Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Blachę do zapiekania posmarować olejem i ułożyć na niej wydrążone cukinie.
Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
Wydrążone cukinie wypełnić farszem. Na blachę wlać trochę wody i zapiekać przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Smacznego!
eli_555
Do tego przepisu najlepsze są młode cukinie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:37
Trzeba tak zrobić.
gusia1000 24.08.2019 12:35
Pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat