Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przygotowałam cukinię faszerowaną porem, z kaszą jaglaną i usmażoną szynką wieprzową. Całość zapiekłam w piekarniku.

Składniki:

Warzywa:

cukinie małe 3 szt.
por (biała część) 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
czosnek ząbki 4 szt.

Pozostałe składniki:

kasza jaglana 10 dag
szynka wieprzowa 25 dag
olej rzepakowy 6 dużych łyż.

Przyprawy:

Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 duża łyż.
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Porada

Do tego przepisu najlepsze są młode cukinie.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Przygotowanie mięsa:

1
Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
2
Por opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
3
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, przyprawę do mięs i obsmażyć. Do mięsa dodać por, czosnek, razem jeszcze chwilę smażyć i ostudzić.
Krok 3 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto

Przygotowanie farszu:

1

Cukinie opłukać, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.

Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
2

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć nasiona i miąższ, pokroić w kostkę.

Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
3
Kaszę jaglaną gotować 15 minut w osolonym wrzątku, wyjąć i ostudzić. Do kaszy dodać mięso z porem i czosnkiem, paprykę, miąższ cukinii, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto

Przygotowanie cukinii:

1
Blachę do zapiekania posmarować olejem i ułożyć na niej wydrążone cukinie.
Krok 1 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto
2
Wydrążone cukinie wypełnić farszem. Na blachę wlać trochę wody i zapiekać przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Smacznego!
Krok 2 - Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:37
Trzeba tak zrobić.
gusia1000 24.08.2019 12:35
Pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak