Comber jagnięcy z sosem miodowo-rozmarynowym podany z sałatką z rukoli, sera feta, pomidorów i oliwek

Comber jagnięcy z sosem miodowo-rozmarynowym podany z sałatką z rukoli, sera feta, pomidorów i oliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • combra jagnięcego

    600 g
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • miodu

    100 g
  • miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

    100 ml
  • rozmarynu

    1/2 pęczka
  • posiekanych pomidorów bez skórki

    200 g
  • czarnych i zielonych drylowanych oliwek

    200 g
  • musztardy

    2 łyżki
  • octu winnego

    5 ml
  • cytryny

    1 sztuka
  • przyprawy grill klasyczny Prymat, marynaty klasycznej Prymat

    1 sztuka
  • rukola

    1 pęczek
  • soli czosnkowej Prymat

    1/2 łyżeczki
  • feta

    200 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

    - -
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    - -
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Comber jagnięcy z sosem miodowo-rozmarynowym podany z sałatką z rukoli, sera feta, pomidorów i oliwek

Oczyszczony comber jagnięcy marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z przyprawą grill klasyczny Prymat, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso upiec na grillu. Na patelni rozpuścić miód (pozostawiając 1 łyżkę), dodać miód pitny, gałązki rozmarynu i szczyptę papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy, oliwy, octu winnego, łyżki miodu, soli i mielonego pieprzu. Upieczony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-rozmarynowym i podawać z przygotowaną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Ewa36 10.09.2012 17:54
super
AgaS10 23.01.2011 15:38
Tego jeszcze nie robilam:)
szajba2 03.12.2010 14:26
coś konkretnego na ząb
patusia 14.11.2010 04:23
Fajny przepis
buksiak12 28.08.2010 10:08
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 08:54
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:20
muszę wypróbować ten przepis
Barbara55 02.06.2010 12:11
czasochłonne
Krzysztof42 25.04.2010 15:51
no to pora na grilla!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat