Comber jagnięcy z sosem miodowo-rozmarynowym podany z sałatką z rukoli, sera feta, pomidorów i oliwek

Comber jagnięcy z sosem miodowo-rozmarynowym podany z sałatką z rukoli, sera feta, pomidorów i oliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • combra jagnięcego

    600 g
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • miodu

    100 g
  • miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

    100 ml
  • rozmarynu

    1/2 pęczka
  • posiekanych pomidorów bez skórki

    200 g
  • czarnych i zielonych drylowanych oliwek

    200 g
  • musztardy

    2 łyżki
  • octu winnego

    5 ml
  • cytryny

    1 sztuka
  • przyprawy grill klasyczny Prymat, marynaty klasycznej Prymat

    1 sztuka
  • rukola

    1 pęczek
  • soli czosnkowej Prymat

    1/2 łyżeczki
  • feta

    200 g
  • papryka ostra mielona

    - -
  • pieprz czarny grubo mielony

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczony comber jagnięcy marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z przyprawą grill klasyczny Prymat, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso upiec na grillu. Na patelni rozpuścić miód (pozostawiając 1 łyżkę), dodać miód pitny, gałązki rozmarynu i szczyptę papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy, oliwy, octu winnego, łyżki miodu, soli i mielonego pieprzu. Upieczony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-rozmarynowym i podawać z przygotowaną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa36

10.09.2012 17:54
super

AgaS10

23.01.2011 15:38
Tego jeszcze nie robilam:)

szajba2

03.12.2010 14:26
coś konkretnego na ząb

patusia

14.11.2010 04:23
Fajny przepis

buksiak12

28.08.2010 10:08
fajny przepis

Dorota71

28.08.2010 08:54
przepis warty wypróbowania

Emilia22

28.08.2010 08:20
muszę wypróbować ten przepis

Barbara55

02.06.2010 12:11
czasochłonne

Krzysztof42

25.04.2010 15:51
no to pora na grilla!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat