Comber jagnięcy pod pierzyną miodowo-truflową

Comber jagnięcy pod pierzyną miodowo-truflową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber jagnięcy

    600 gram
  • oliwa

    100 mililitrów
  • rozmaryn

    1 pęczek
  • pomidory bez skóry

    200 gram
  • oliwki zielone

    100 gram
  • oliwki czarne

    100 gram
  • ser feta

    200 gram
  • rukola

    1 pęczek
  • sól ziołowa

Marynata:

  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek posiekany

    2 ząbki
  • rozmaryn

    1 łyżka
  • cytryna

    0,5
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżeczka

Pierzyna miodowo-truflowa

  • musztarda figowa

    2 łyżki
  • mięta świeża siekana

    kilka listków
  • ocet winny

    5 mililitrów
  • sól

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • miód

  • miód pitny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub usmażyć na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 18:57
Bardzo smakowita propozycja.

bietka

30.12.2018 13:27
Pięknie podane :)

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 21:32
Pyszne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat