Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber jagnięcy

    4 szt
  • oliwa

    3 łyżki do smażenia
  • tymianek

    3 gałązki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka zimnego
  • puree

  • czosnek

    10 ząbków
  • masło

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 płaska łyżka
  • mleko

    0,5 kubka
  • ziemniaki

    6 średnich
  • śmietana do zup

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
Ziemniaki obrać i ugotować z osolonej wodzie.

Ząbki czosnku wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2 min, następnie odcedzić i obrać.

W małym garnuszku roztopić 3 łyżki masła, wrzucić ząbki czosnku i smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
Po tym czasie dosypać mąki rozsypując po całej powierzchni garnka (aby nie powstały grudy), dobrze wymieszać i chwilkę gotować. Zdjąć z ognia, dolać mleka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować, od razu zdjąć z ognia.

Ugotowane ziemniaki ugnieść ze śmietaną i sosem czosnkowym.
Krok 3 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
Na patelni rozgrzać oliwę, comberki natrzeć solą, wrzucić na patelnię razem z gałązkami tymianku. Obsmażyć z każdej strony po około 1,5 min, w międzyczasie popieprzyć. Na sam koniec smażenia dodać łyżkę zimnego masła, kilkukrotnie oblewając powstałym tłuszczem. Zdjąć z ognia.

Każdy kawałek mięsa nasmarować musztardą dijon i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 min. Można wstawić całą patelnię lub mięso przełożyć na blaszkę przelewając na nią cały tłuszcz z patelni.
Krok 4 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
Podawać comber razem z puree. Dodatkowo można podać sos cebulowy z przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/308439/sos-cebulowy-z-piwem-i-porto.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 21.12.2016 12:39
smaczne danie
ZEWA 11.02.2014 08:23
Piękna kompozycja wizualna jak i smakowa :)
anemon 08.02.2014 17:29
Bardzo ładnie podane danie, jedynie wielka szkoda, że nie jest łatwo kupić jagnięcinę.
staropolanka5 24.01.2014 22:56
ciekawie i fajnie wygląda
msmariusz 24.01.2014 22:46
ładnie się prezentuje
Christopher 21.01.2014 18:42
Dobre danie.
Olga_SK 21.01.2014 17:22
Apetycznie :)
Gabi44 21.01.2014 16:45
Bardzo smaczna potrawa.
mysza75 21.01.2014 12:37
Podane jak z najlepszej restauracji :-) pyszności
Aleksandra/Olcia 21.01.2014 10:48
zjadłbym mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat