Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 400 gram
mąka pszenna 125 gram
cukier puder 100 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jajko 3 sztuki
mleko 300 ml
cukier puder
margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Pyszny deser kuchni francuskiej. Polecam, bo jest bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z truskawkami

Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm natłuścić margaryną i wysypać tartą bułką. Na dno formy wysypać truskawki. Do miski włożyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, cukier puder, sól, mleko i dokładnie zmiksować na gładką lejącą masę. Masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego – tak ma być. Masę wylać na truskawki. Piec w nagrzanym do 180stC 40 minut, do zarumienia. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Ciasto mocno wyrośnie, po wyjęciu z piekarnika spada – taki urok ciasta. Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:36
pyszne :)
2milutka 23.05.2016 16:43
Uwielbiam takie rzeczy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak