Clafoutis z borówkami i czereśniami

Clafoutis z borówkami i czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Clafoutis to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

OWOCE

  • czereśnie

    150 gramów
  • borówki

    350 gramów

CIASTO

  • mleko

    250 mililitrów
  • mąka

    140 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    100 gramów
  • cukier waniliowy

    1.5 łyżeczki
  • masło

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta

DODATKI

  • cukier puder do posypania

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Clafoutis z borówkami i czereśniami

KROK 1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.

KROK 2. Formy* smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.

* Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm

Futka
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat