Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
OWOCE
-
czereśnie
150 gramów -
borówki
350 gramów
CIASTO
-
mleko
250 mililitrów -
mąka
140 gramów -
jajko
3 sztuki -
cukier
100 gramów -
cukier waniliowy
1.5 łyżeczki -
masło
50 gramów -
sól
1 szczypta
DODATKI
-
cukier puder do posypania
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Clafoutis z borówkami i czereśniami
KROK 1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.
KROK 2. Formy* smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.
* Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.![]()
Komentarze (0)