Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciociosan

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3 kg
ryż 1 kg
Goździki całe Prymat 27 szt
drożdże 5 dag
cytryny 2 szt
rodzynki 100 gram
piołun szczypta
Cynamon mielony Prymat szczypta
tymianek szczypta
ziele angielskie 8 ziaren
Gałka muszkatołowa cała Prymat 2 szt
woda 7 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciociosan

Kroki postępowania

1
Cukier należy rozpuścić w gorącej lub ciepłej przegotowanej wodzie, wodę z cukrem wlewamy do gąsiora. Ryż (surowy) dokładnie płuczemy i wrzucamy do gąsiora.
Krok 1 - Ciociosan foto
2
Cytrynę sparzamy, kroimy na pół a następnie na plasterki i wrzucamy do butli,
Krok 2 - Ciociosan foto
3
rodzynki przekrawam na pół i również wrzucamy, do butli wrzucamy również goździki. Wszystko odstawiamy na 1 dzień. Następnego dnia dorzucamy rozkruszone drożdże. Odstawiamy wszystko na 3 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem mieszamy intensywnie.
Krok 3 - Ciociosan foto
4
Po upływie 3 tygodni całość odcedzamy przez gazę. Płyn spowrotem wlewamy do wypłukanego gąsiora. Dorzucamy pozostałe zioła (ziele, cynamon, piołun, świeżo zmieloną gałkę) i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie trunek jest gotowy, zlewamy więc wszystko do butelek (filtrując przez gazę).

Smacznego!
Krok 4 - Ciociosan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.07.2013 09:33
ale namieszalam... - limonkę i imbir oczywiście dodaję w obecnych czasach, bo w PRLu raczej nie byłyby do kupienia od ręki ... haha, a poza tym raczej byłam wtedy nieletnia, więc tylko przepis mam z tamtych lat, a doświadczenie przyszło znacznie później ;)
Habibi 12.07.2013 09:31
acha, nie dodawałam piołunu, bo w aptece były spore opakowania, w tu idzie odrobinka - właśnie w zamian dodałam imbir i limonkę... no i musiałam na jakiś czas po odfiltrowaniu odstawić, bo musowało ;)
Habibi 12.07.2013 09:28
mam podobny przepis z czasów PRLu :) w tych czasach dodawałam jeszcze limonkę i kawałki imbiru - wzmacniają cytrusowy smak i dodają nieco więcej goryczki :)
KasiaK90 12.07.2013 08:49
musi być wspaniały:)
Konczi 12.07.2013 08:09
ooo z takim trunkiem jeszcze się nie spotkałam, ciekawy przepisik
Katarzyna59 12.07.2013 07:37
super fajne
iwi 12.07.2013 06:16
Super przepis
Mniam 12.07.2013 00:05
Jest pyszny! Piłam taki!
Róża1 11.07.2013 23:31
podziwiam!!!!kostki lodu i już można degustować:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak