Przepis i sposób przygotowania na: Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem
Drożdże i 600 gram mąki przełożyć do miski i wymieszać, stopniowo dolewać mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać sól i cały czas miksować.
Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Partiami dodawać pozostałe 100 gram mąki.
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste włożyć je do miski, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć je na blat obsypany mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.
NADZIENIE: cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Po 10 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pędzelkiem rozsmarować masło i posypać cukrem z cynamonem.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 18 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki /maksymalnie na 24 godziny/.
Następnego dnia rano wyjąć z lodówki, zdjąć folię i zostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Wystudzone bułeczki posmarować glazurą z utartego ze śmietaną cukru pudru.