Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    500 5
  • boczek wędzony

    300 g
  • kiełbasa wiejska

    1 pętko
  • cebule

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    200 ml
  • majeranek Prymat

    4 łyżki
  • sól i pieprz

  • masło

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cieciorkę odsączamy , płuczemy.
Gotujemy do miękkości.
Boczek , kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy suchą patelnie , przekładamy boczek.
Gdy wytopi tłuszcz dokładamy kiełbasę z cebulą , smażymy na rumiano co jakiś czas mieszając.
Do garnka z cieciorką przekładamy zawartość patelni , dodajemy koncentrat pomidorowy , majeranek oraz sól i pieprz.
Na patelni po smażeniu boczku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania gładkiej zasmażki ew. dolewamy parę łyżek sosu z cieciorki lub wody.
Zasmażkę przelewamy do dania , mieszamy , pozostawiamy na gazie do ponownego zagotowania.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

23.09.2015 13:24
Dziękuję , zgadza się pyszna jest :) Tak jest , suchej :)

Mama niejadka

18.09.2015 09:40
Robiłam ciecierzycę po bretońsku, pyszna jest :)

gosia56

18.09.2015 08:18
super też tak robię;)

Mniam

18.09.2015 07:10
Bardzo apetyczne danie. Domyślam się, że użyłaś cieciorki suchej?

Franciszek

18.09.2015 00:47
pyszna zupa

bogusia 82

17.09.2015 23:15
pyszne danie:))

Megg

17.09.2015 21:46
pysznie :-)

Lucan

17.09.2015 21:40
ciekawa propozycja, chociaż przez cieciorkę myślałem że będzie to wersja wege.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat