Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca z tymiankiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
boczek wędzony ok 250 g
kiełbasa toruńska ok 250 g
ciecierzyca 400 g
mięso na rosół (np. skrzydłka z kurczaka) ok 4 szt
kostka rosołowa 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
przyprawa uniwersalna
soczewica zielona 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat ok 6 szt
tymianek posiekany (świeży) ok 2-3 łyżki
sól i pieprz

Porada

Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca z tymiankiem

W dużym garnku (ok 5 l) gotujemy mięso dodając ziele i liść laurowy.
Dodajemy też ciecieżycę (można namoczyć na noc).
W trakcie gotowania na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do gotującej się potrawy.
Wrzucamy też kostkę rosołową, majeranek, przyprawę uniwersalną oraz pieprz (do smaku) a także soczewicę.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę i boczek.
Na sam koniec dodajemy koncentrat i posiekany tymianek.

Kończymy gotowanie jak ciecierzyca będzie miękka i ewentualnie doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 08.04.2015 15:18
musi być smaczne )
Okatina 06.03.2015 09:04
dziękuje ;-)
Ewelina1991 05.03.2015 15:23
pysznie tu!!
wwwiolka 05.03.2015 14:44
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak