ciasto ziemniaczano-orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masło

    150 g
  • cukier kryształ

    250 g
  • jaja

    4 szt
  • orzechy włoskie

    60 g
  • piure ziemniaczane

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku roztapiamy masło. Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy zmielone orzechy. Jajka cieramy z cukrem ciągle mieszając powoli na przemian dodajemy masło i mąke. Na samym końcu dodajemy piure ziemniaczane. Mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kaprysiek 10.02.2014 21:03
Mało kto dodaje orzechy do czegoś innego niż placki, super, że jest ten przepis, połączenie ziemniaków z orzechami, dziękuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat