Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze słonecznikiem
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.
Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.
Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.
Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.