Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami
mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Wlewamy olej i wbijamy 4 jajka. Mieszamy na gładką, gęstą masę.
Serek śmietankowy mieszamy z kilkoma łyżkami cukru (2-3, albo jak ktoś lubi to więcej. Trzeba próbować. Jak jest dość słodki wbijamy 1 jajko i dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy na gładką masę.
Śliwki kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Blaszkę (średnią) wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy połowę ciasta, na to połowę masy serowej, a na to połowę śliwek. Na to reszta ciasta, reszta masy serowej i reszta śliwek.
I do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (u mnie 50 minut-godzina)
Smacznego.
Aha, ciasto a zdjęciu jest w trochę zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej (lubella pełne ziarno) I z fruktozą zamiast cukru. I jest pyszne :)