Ciasto z żółtej cukinii i żurawiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier brązowy

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    3/4 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żurawina

  • cukinia żółta

    1,1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce łączymy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier.

Na tarce z drobnymi okami ścieramy cukinię, moja była młodziutka i malutka dlatego starłam ją ze skórką-ale bez nasion- co dało ciastu piękny, żółty kolor, którego niestety nie udało mi się uchwycić na zdjęciu.

Dodajemy 1 i 1/3 szklanki cukinii do wymieszanych składników, odmierzamy mleko, olej i żurawinę i energicznie mieszamy przez dłuższą chwilę, żeby wszystko się dobrze połączyło.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (kiedy będzie lekko brązowe na wierzchu powinno być już w porządku).

Jest ono dosyć wilgotne i sycące, więc można nieco zmienic proporcję mleka i oleju. A jeśli nie przepadacie za żurawiną polecam lukier cytrynowy na wierzch :)
(moje ciasto zostało przeze mnie poturbowane, bo po wyjęciu z piekarnika jest ono wilgotne i delikatne, więc albo dajemy mu odpocząc w piekarniku, albo uważamy bo pęknięcia na wierchu to efekt moich drewnianych rąk i koślawych nóg w najlepszej formie...)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 19.08.2012 18:13
wygląda smacznie !!
BeataJ 18.08.2012 20:55
ciekawe
treonina 18.08.2012 10:45
muszę wypróbować, koniecznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat