Ciasto z sezamem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto I:

  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    1 szt
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • żółtka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • smalec

    1 łyżki
  • sezam

  • sezam

    15 dag
  • miód

    2 łyżki
  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    1/4 szkl
  • kokos

  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • cukier

    0,5 szkl
  • białka

    6 szt
  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 szt
  • Ciasto II:

  • margaryna

    5 dag
  • mąka pszenna

    20 dag
  • miód

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • masa

  • mleko

    3/4 litra
  • cukier

    0,5 szkl
  • budyń waniliowy

    3 szt
  • margaryna

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z sezamem foto
Ciasto I:
Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy na blaszki 25/36.
Krok 2 - Ciasto z sezamem foto
Sezam:
Miód, sezamek, cukier, margarynę zagotowujemy, studzimy.
Krok 3 - Ciasto z sezamem foto
Drugie ciasto smarujemy powidłem.
Krok 4 - Ciasto z sezamem foto
Chłodny sezam dajemy na jedną część ciasta I. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach w formie 25/36.
Krok 5 - Ciasto z sezamem foto
Kokos:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe.Na powidło rozsmarowujemy kokos. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Ciasto z sezamem foto
Ciasto II:
Z Mąki, cukru pudru, margaryny, śmietany, sody, żółtek i miodu zrobić ciasto. Upiec w formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozmieszać mąkę, resztę zagotować z cukrami, na gotujące wlać mąkę. Ugotować , ostudzić i utrzeć z margaryną.
Przełożenie:
Ciasto II- połowa masy- Ciasto z sezamkiem- reszta masy- ciasto z kokosem- dowolna dekoracja

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 22.06.2014 09:26
wspaniałe z sezamkiem to lubię!
usmiech 12.03.2014 11:12
dobry przepis
barbara11561 04.03.2014 09:51
bardzo pyszne ciasto:)
Jastinka 02.03.2014 20:31
świetny pomysł na ciasto
paula99926 28.02.2014 18:40
przepysznie wygląda :)
foczka-ks 25.02.2014 00:00
cudowna propozycja
Piotr-21 24.02.2014 14:30
palce lizać
Barbara/zuza22_85 24.02.2014 14:09
bardzo lubie to ciastko :)
Stenka 17.02.2014 14:16
moje ulubione
iziona 04.02.2014 19:29
Pracochłonne, ale musi być bajecznie pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat