Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
margaryna 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki

Składniki na wypełnienie

rabarar 700 gramów
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Mąkę, cukier puder, skórkę z cytryny i zimną pokrojoną margarynę, tniemy nożem, mieszając. Dodajemy żółtka, sól, łyżeczkę bardzo zimnej wody i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze dajemy ciasto rozwałkowane, pozostałym ciastem, które nam zostanie wylepiamy boki (możemy trochę zostawić do dekoracji). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód pieczemy 10-12 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na 1-cm długości kawałki, przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczana, dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko na podpieczony spód i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika. Gdyby rabarbar za bardzo się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 28.04.2015 07:02
Bardzo lubię ciacha z rabarbarem :)
Jadwiga/Jaga85 27.04.2015 16:34
Uwielbiam rabarbar w deserach:)
Katarzyna59 26.04.2015 22:23
uwialbiam takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak