Ciasto z powidłami śliwkowymi

Ciasto z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Proste do przygotowania, ale pyszne i aromatyczne ciasto bez pieczenia. Idealne na święta Bożego Narodzenia.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • herbatniki

    350 gramów
  • śmietana 36%

    750 ml
  • ser na sernik

    400 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

    200 gramów
  • masa krówkowa

    300 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    100 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z powidłami śliwkowymi

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie porcjami dodawać ser. Na koniec wlać żelatynę i miksować do momentu aż połączy się z masą. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować, do drugiej dodać cynamon i również zmiksować.
Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć masę z kakao, wyrównać. Ponownie ułożyć warstwę herbatników na których rozsmarować powidła śliwkowe, a na nie wyłożyć masę z cynamonem. Warstwę wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę bez dodatków. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników które posmarować masą krówkową. Całość posypać płatkami migdałowymi wcześniej podprażonymi na suchej patelni. Ciasto schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat